7. 2. 2012

Kauza Limuzy - namnožení černí psi


     Když se řekne slovo "množírna", každý si představí množení psů pro peníze. To ovšem není tento případ, i když psů se zde namnožily spousty. Tento případ je extrémem toho, co se běžně děje povětšinou na vesnicích - prostě se spustí neuhlídaná fenka nebo se sousedovic vořech Ňuňánek tak krásně hodí k naší vořešici Fifince ...
 
    Kam až to může dojít popisuje kolegyně a předesílám, že jen finanční stránka léčení odebráných psíků se odhaduje kolem 60 000 Kč, nehledě na čas a soukromé náklady dobrovolníků. Přitom na počátku stačilo vykastrovat jednu nebo pár fenek.

Dodatek:
původní odhad 40 psů byl zřejmě optimistický a blíží se spíš k 50.

Kauza Limuzy aneb Pro dobrotu na žebrotu

     Na inzertním serveru Bazoš.cz se před několika měsíci objevil inzerát - nabídka černých pejsků. Byl zajímavý - pejsků tam bylo povícero a vypadali jak přes kopírák. Inzerát mě zaujal, proto jsme se domluvily s kamarádkou, na číslo v inzerátu jsem zavolala a domluvila nám návštěvu.

     Na místě jsme potom zůstaly stát,  jako když do nás hrom uhodí. Podle štěkotu jsme odhadovaly počet  psů na 10 – 15, max. 20. Ovšem to byl velmi optimistický odhad.

     Na zahradě se na nás vyřítila masa převážně černých psů, kteří byli téměř jeden jako druhý, pouze několik jich bylo světlejších. Majitel pejsků nebyl schopný říci, kolik jich vlastně má. Pochopitelně ani nevěděl, kolik z nich je fenek a kolik psů, o věku ani nemluvě, něco mezi 3 měsíci a 17 lety.

     Zvířata byla hubená, zadredovaná, špinavá, některá pokousaná. Přesto bylo vidět, že majitel se o ně snaží starat a  pejsci ho mají rádi. Až na pár „plašanů“  se dali všichni hladit. Majitel je krmí suchými rohlíky, vepřovými koleny, těstovinami. Je jasné, že při takové stravě pejsci vykrmení být nemohou, i když pár jedinců bylo docela pěkných.

     Majitel uznával, že se mu situace vymkla z ruky. Před  lety se ujal několika toulavých pejsků, kteří se mu mezi sebou začali nekontrolovaně množit.Nabídku, že se budeme snažit najít pro ně domovy, přivítal s otevřenou náručí, pouze si vymínil, že si 5 - 6 pejsků nechá, většinou těch starších, a slíbil, že nechá všechna zvířata vykastrovat. Platí za pejsky obci poplatky a má je očkované.

     Odvezli jsme jednoho pejska, který vypadal opravdu špatně - byl vyhublý a pokousaný, zřejmě ho ostatní nepustili k jídlu. Odjeli jsme ihned na veterinární kliniku na ošetření, šance na přežití je 50 na 50. Ujalo se ho sdružení Naděje pro čtyři packy a my doufáme, že svůj boj o život vyhraje.

     Koordinace kauzy Limuzy se ujal DogPoint, pomáhá i sdružení Cibela, útulek Libeň, kočičí azýlek Valteřice, soukromý útulek Světec a spousta jednotlivců, ať už poskytnutím dočasné péče, krmením nebo finanční pomocí.

     Doufáme, že se nám podaří pejsky přemístit co nejrychleji a že se pro ně najdou dobré domovy.
__________________________________________________________________________________________________

Další fotografie: http://evapoustecka.rajce.idnes.cz/cerni_psi_Limuzy 

Bobík - první odebraný psík -
Bližší informace: http://www.nadeje-pro-ctyri-packy.estranky.cz/clanky/nabidka-pejsku.html
Jeho fotografie a videa: http://nadejeproctyripacky.rajce.idnes.cz/Bobik/ 

Další informace: http://www.dog-point.cz/kauza-limuzy

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Je vtipné, jak pracujete z neověřenými fakty, pán je dlouhodobě problémový, za psy neplatí, nemá je očkované...

Anonymní řekl(a)...

bereme to, co řekl majitel. pokud máte jiné, ověřené informace, sem s nimi. jak dlouho se tato situace řešila, kdo jí řešil a s jakým výsledkem. pokud vím,tak KVS případ odložila jakože je vše v pořádku.

Anonymní řekl(a)...

Dobry den jsme organizace na ochranu zvirat, nase organizace se jmenuje Casa Animale.
Pomahame uz tarka po celem svete a radi by chom pomohli i v tomto pripade.Mame obrovskou uspesnost s hledanim vhodnych adoptantu,kteri jsou pod nasi stalou kontrolou.Mate li zajem o nasi podporu a pomoc budeme poteseni.
Kontakt na nas je Jiri Seitz tel.+491778313181.jiriseitz@t-online.de nebo www.casa-animale.de S pratelskym pozdravem tim Casa Animale