12. 5. 2012

Co s nalezeným zvířetem?

     Když jsou zvířata věci, vztahuje se na ně Občanský zákoník, paragraf č. 135 týkající se ztracených věcí. Zákon totiž říká, že pokud se o ztracenou věc nepřihlásí původní majitel, stát se o ni musí postarat.


     V současném občanském zákoníku (zákon č. 40/1964 Sb. v aktuálním znění) je v § 135 Občanského zákoníku upraveno zacházení s nalezenou věcí, tedy i se zvířetem. Je tedy povinností obce, v jejímž katastru je věc (zvíře) nalezeno, tuto věc řádně pro majitele uschovat tak, aby nedocházelo k jejímu poškození, a to dobu nejméně 6 měsíců. Výslovně to zatím sice stanoveno není, ale vyplývá, jednak z § 135 - nálezce musí předat nález státnímu orgánu (v tomto případě místní samosprávě), jednak z § 415 - každý si musí počínat tak, aby nedocházelo ke škodám na zdraví, na majetku, na přírodě a životním prostředí. Je na obci, jak si toto zajistí. Jestli to dá za úkol MP nebo bude mít smlouvu s odchytovou službou. Prostě povinnost musí plnit. Jinak se zodpovědná osoba vystavuje trestnímu oznámení podle § 228 Poškození cizí věci, odst.3, písmeno c) Trestního zákona a hlavně dle § 330 Maření úkonu úřední osoby z nedbalosti odst. 1 Trestního zákona. Dále podle § 229 odst. 1 písmeno c) úmyslně nesplnění povinnost vyplývající z její pravomoci a tím způsobení škody.


Zákon č. 166/99 Sb.
HLAVA VI - STÁTNÍ SPRÁVA VE VĚCECH VETERINÁRNÍ PÉČE
§ 46 Obec
...
d) hradí náklady spojené s odchytem a karanténováním odchyceného zvířete podle § 42, není-li jeho chovatel znám

...


Po šesti měsících věc propadá státu, takže podle mého by měla nadále obec platit pobyt.




     Občanský zákoník - zákon č. 40/1964 Sb., paragraf 135, v platném znění.:
(Právní základ pro nakládání s opuštěnými a ztracenými zvířaty najdeme v občanském zákoníku. Podle teoretické právní konstrukce se v soukromoprávních vztazích zachází se zvířaty, jako kdyby byly věcí. Proto se na ně vztahuje § 135 občanského zákoníku, který zní:)
§ 135
(1) Kdo najde ztracenou věc, je povinen ji vydat vlastníkovi. Není-li vlastník znám, je nálezce povinen odevzdat ji obci, na jejímž území k nálezu došlo. Nepřihlásí-li se o ni vlastník do 6 měsíců od jejího odevzdání, připadá věc do vlastnictví této obce.
(2) Nálezce má právo na náhradu nutných výdajů a na nálezné, které tvoří deset procent ceny nálezu. Zvláštní právní předpis může jinak upravit oprávnění toho, kdo věc našel nebo ohlásil.
(3) Přihlásí-li se vlastník věci, která byla odevzdána obci podle odstavce 1, před uplynutím lhůty 6 měsíců od jejího odevzdání obci, je vlastník věci povinen nahradit obci náklady, které jí v souvislosti s opatrováním věci vznikly.
(4) Ustanovení odstavců 1 až 3 platí přiměřeně i na věci skryté, jejichž vlastník není znám, a na věci opuštěné.
(5) Ustanovení odstavců 1 až 4 se nepoužije, stanoví-li zvláštní právní předpis2d) jinak.
 

Výklad:
opuštěná nebo ztracená věc včetně zvířat, jak vyplývá z Občanského zákoníku, patří do péče obce nebo města (dále jen „obec“). Nálezce si je tedy nemůže ponechat. Obec má povinnost se o opuštěná a ztracená zvířata postarat, a tedy má i hradit náklady spojené s péčí o zvířata v útulku. Obce mohou pro taková zvířata (zejména se v praxi jedná o psy a kočky) zřizovat útulky nebo uzavírat smlouvy o péči s útulky soukromými. Větší města mají též smlouvu s odchytovou firmou.

Nalezené zvíře je tedy nutné odevzdat na obecním úřadě nebo je předat do obecního útulku, pokud je zřízen. Obecní úřad má povinnost se o zvíře postarat, stejně jako je povinen se postarat o bezpečnou správu jiné nalezené věci – peněženky, jízdního kola...

Žádné komentáře: