20. 11. 2012

Adélka z Kletečné - Zookoutek Ladislava Váni


Inzerát se objevil poslední dubnový týden na bazos.cz v obvyklém znění „ daruji zdravou fenu francouzského buldočka, výhradně do dobrých rukou,



Jméno: Ladislav Váňa
Telefon: 722174633
Lokalita: 396 01 Pelhřimov
Cena: 2 500 Kč

Na fotografii  je původně bílý pes sedící uprostřed jakéhosi sklepení, na seně a děravých dekách, ve tmě, naprosto zanedbaný, špinavý a u jeho nohy něco leží. Na druhý pohled je
jasné, že je to štěně.

Pan Váňa mi po telefonu nebyl schopen říct souvislé informace o původu Adélky, mluvil o tom, že prý byla od mala zavřená v jedné místnosti a nikdy nebyla venku a on jí před půl rokem zachránil a vzal jí k sobě. Odkud přesně a kdy přesně jsme se nedozvěděli, ale pokud tedy půl roku- je to tedy někdy od listopadu 2011.
Bylo nám také potvrzeno, že Adélka je krátce po porodu, její štěňata však zabil, protože „nebyli k žití“ a nakrytá k němu prý již přišla.
Více jsme se nedozvěděli ani po několika telefonátech, vždy tvrdil jinou verzi příběhu a hlavní téma byly hlavně peníze- výkupní cena byla 2.500 Kč, což byla dle jeho slov cena za to, jak se o ní půl roku krásně postaral a dostal jí z hrozného stavu. Na naše naléhání, že je to hodně peněz a že pokud chce konat dobré skutky, nemůže za to chtít peníze, nazval mého muže pražským zlodějem a darmožroutem a od té doby nebral telefon. Naštěstí jsem měla ještě služební telefon, ze kterého jsem panu Váňovi zavolala já a oznámila mu, že za dvě hodiny si pro Adélu přijedu. Souhlasil. Za celou dobu našich telefonátů nepadlo ani jedno slovo o tom, kdo jsme my zač, zda chceme na psovi množit, či ho třeba sežrat- nezájem, hlavně šlo o ty peníze.
Nicméně pan Váňa má zřejmě zkušenosti s jeho oponenty, předání oproti domluvě proběhlo na Humpolecké benzínce, takže jeho slavný „ZOO koutek“ jsme si nemohli prohlédnout.

Adélka byla stejně špinavá a vykulená jako na fotografii, při přiblížení kohokoli se krčila k zemi. Pan Váňa si vzal peníze, prohodili jsme pár slov o tom, že lidi jsou zlí a my jsme co nejdříve hodili psa do auta a jeli domů. Od té doby jsme spolu nikdy nemluvili.

Z prvních hodin a dnů doma bylo zřejmé, že Adélce se nikdy nedostalo žádné péče. Neznala misky, čistou vodu, venčení venku, skutečně asi nikdy nebyla venku. Na své jméno neslyšela. Neznala žádné jídlo, piškoty, banán….

Při první koupeli z ní tekla rezavá voda s kusy bahna a trsy chlupů a krve. Špína odkryla spoustu velkých, starších i čerstvých jizev, z nichž jedna byla téměř deseticentimetrová a velmi silná, dle všeho od velmi ostrého nástroje. Ušní boltce plné bahna, špičky omrzlé a okousané. Měla silný poporodní výtok.

První veterinární prohlídka odhalila další jizvy, silný zánět v uších a očích, jizvu na rohovce, stále otevřenou dělohu, ačkoli podle sono vyšetření a stavu struků byla po porodu déle než měsíc, možná dva.
Povahou byla Adélka zlatá- velmi mazlivá, přítulná, vděčná. Bála se akorát prudkých pohybů, při kterých se krčila, a hlasitých zvuků.


Adélka první dny doma

Stav její srsti se bohužel vůbec nelepšil, během prvních týdnu se tvořily větší a větší strupy, velmi svědivé, krvavé, s postupně vypadávající srstí a zarudlou kůží. Byla nasazena léčba Spot-on na tyto parazity a obden koupel ve veterinárním šamponu. Zároveň pobírala antibiotické ušní kapky, které hojily velmi silný zánět v uších. Z důvodu stále zduřelého krčku dělohy a dlouhoprobíhajícího poporodního výtoku a zároveň kvůli léčbě srsti- pokud totiž fena neprodukuje pohlavní hormony, kůže se tolik nedráždí, nám byla doporučena kastrace. Během asi dvou měsíců po aplikování spot- onu a neustálých koupelí se stav kůže výrazně zlepšil, včetně zánětu uší.


Kastrace byla provedena poslední týden v červenci a Adélka se z ní výborně zotavila.


Adélka po kastraci

Dnešní Adélky stav je takový, že oproti počátkům, ačkoli zřejmě kvůli prodělaným ušním zánětům a bílé barvě nedoslýchá, ale chodí u nohy nebo na vodítku.
Všechny jizvy jsou zahojeny, srst je lesklá a hebká. Je strašně mazlivá a věrná, hravá. Stále však na prudké pohyby a pokus o zvednutí do náručí reaguje krčením k zemi.



Adélčina smečka


Skutečnosti, které mluví proti tvrzení pana Váni:

  • od zdroje, který v době Adélčina pobytu v Kletečná u pana Váni pracoval víme, že Adélka byla nakryta Míšou- špicem, kterého pan Váňa následovně proslavil tvrzením, že se k němu pes vrátil 70 km domů. Tomuto tvrzení odpovídá i podoba štěněte u Adélčiny fotografie z inzerátu. Nakrytí prý bylo zcela záměrné.
  • Zároveň bylo zjištěno, jak pan Váňa k Adélce přišel- pracoval u něj bezdomovec, který s Adélkou do ZOO Koutku přišel. Když ho pan Váňa vyhodil, Adélku si „ponechal“. Tudíž příběh o zachránění byl zcela smyšlený se záměrem o dojmutí zájemce.
  • veškeré jednání pana Váni ohledně předání Adély k nám se odehrávalo jen kolem peněžní sumy, za kterou byl ochoten jí „darovat“- nezajímalo ho, kdo jsme a jaké máme se psem úmysly- šlo o to, aby dostal své peníze
  • skutečnost, za kterou pan Váňa požadoval peníze – veterinární péči etc., nebyla nikdy naplněna- k Adélce není očkovací průkaz ani jiná dokumentace, byla ve velmi zanedbaném stavu, plná jizev, parazitů a podobně.

Toto jsou fakta o „zvířecím tátovi“, které mohu osobně prokázat.

Zamyslete se prosím nad tím a přestaňte bezmezně věřit tomu, co se říká v médiích.

Pan Váňa je dobrý lhář a není hloupý.
Peníze, které mu dáte, použije pro svou potřebu. Pokud chcete pomoci zvářatům, věnujte mu krmivo. 

To co pan Váňa dělá, není nic, co by se mělo podporovat, ale řešit ve prospěch zvířat, na kterých pan Váňa dře emoce a peníze bez toho, aniž by jim poskytl péči.

Michaela Blumtrittová, majitelka Adélky


9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Dobry den,
byla jsem na statku pana Vani, opravdu se to zvirecim rajem nazvat neda, na druhou stranu pan Vana dela co muze a jsem si jista, ze penize za Adelku neprisly vnivec.

Lenka

Unknown řekl(a)...

Csss... To určitě. Váňa je tyran, množitel a lhář. Záměrně opakovaně nakrývá své "zachráněné" feny a jejich štěňata prodává. K tomu si vymýšlí srdceryvné historky, aby se opět dostal do Tv a získal od naivních lidí peníze.

Podívejte se na inzertní servery. Jsou plné zvířat, které prodává. Nezachraňuje, ale snaží se na nich vydělat!

Nabídněte mu adopci nebo kastraci některé z těch jeho neustále nakrytých fen a sami uvidíte, že okamžitě odmítne. Zkazili byste mu kšefty!

Otevřete oči!!!

Unknown řekl(a)...

Tyhle pejsky ja miluji vy ste rikala ze ji mate ale vykastrovanou coz me mrzi kdyby ste meli nekdy stenatka Francouskeho buldocka mel bych veliky zajem a jsem rad ze uz je fenka diky cam v poradku. :)

Anonymní řekl(a)...

Hm, píšete, že fenka měla omrzlé uši- ale na fotce z prvních dnů doma uši omrzlé nejsou. Nevím, co formulací "omrzlé uši" míníte. Evidentně jste omrzlé uši nikdy neviděla. Tudíž všechna Vaše tvrzení nutno brát s rezervou. Nestraním panu Váňovi, neznám ho, ale nestraním ani Vám. A upřímně- provoz útulku není zadarmo, takže asi ty peníze za zvířata používá na tento účel. A pokud s jeho postupem nesouhlasíte, zvíře od něj nemáte kupovat a tak ho vlastně v jeho další činnosti podporovat. Níkdo Vás nenutí. Podobných kauz je mnoho a netýká se jen jednoho útulku. Stačí se podívat na koňský útulek u Liberce, provozovaný paní Polákovou- aféra táhnoucí se x let, ani veterináři nic nezmohli a tam se nejedná a pár tisíc, ale o zpronevěřené miliony pro útulek......

Unknown řekl(a)...

Dobry den,
jednou jsem byla u pana Vani pro zvire z inzeratu a vasi fenku jsem tam pravdepodobne videla, takze verim vsemu, co jste napsala a jsem moc rada, ze alespon jedno zvire je z jeho rukou pryc. Nevim, zda zvirata ma rad ci ne, ale rozhodne vim, ze se o ne nezvlada starat. Kdyz jsem tam byla, videla jsem mrtve zvirata z casti ozrana, pan Vana mi vysvetlit, ze je to krmeni, ale krmit prasata kralikama asi neni uplne bezne a vhodne. Podala jsem podnet na SVSCR, myslim, ze kdyz o nem nekdo natoci video jak se mazli se zviraty, nekdo mu to verit muze, ale pokud by jste se tam jeli podivat osobne, velice rychle uvidite realitu. Pokud by nemel penize na peci zvirat, nerozumim, proc si chce kupovat dalsi a dalsi.

Anonymní řekl(a)...

Souhlasim s Vami,takle jsem prisel i ke svymu psovi. Zanedbanej,psychicky zlomenej,bez hygienickych navyku a se zdravotnima preblemama ktery ma doted. Pan ,, zachrance,, je ve skutecnosti podvodnik a lhar,kterymu jde predevsim jen a jen o penize :(

Anonymní řekl(a)...

známí prasatům házeli i mrtvý slepice. Takže to je možná běžněhší než si myslíte,ale o vhodnosti by se dalo polemizovat,to je fakt. Ale lidi upřímně,ať je jakej je,tak je třeba si uvědomit,kolik zvířat už by nebylo naživu,kdyby si je on nevzal a nedal jim,by´t mizernou,péči.

Anonymní řekl(a)...

Tento pán je normální vychcaný hajzlík, který má na své straně media.
Kdo řekne, že dělá co může nebo že je tam zvířatům líp - co je to za keci, tohle je množitel a tyran zvířat a ti co mu někdy něco přispěli ho podporují v týrání zvířat.
Za prachy od lidí si pořídí šelmy aby je mohl množit a mít další hrachy se zvířat.
Pak se zas jak bezdomovec vyfotí s kočičkou v náruči do novin a půlka národa mu to zbaští. Zkuste se tam podívat a budete mít po iluzích o skvělém záchranáři zvířátek.

Anonymní řekl(a)...

Byla jsem tam před rokem, měl dva psi vzadu za domem venku v kleci bez ničeho jen tak na betonu. Byl prosinec zima veliká, při otázce co je to za psi a že je jím zima mi odpověděl že jsou agresivní a našel je. Psala jsem,jinam ale nikdo to neřešil. Ti zvířata tam jsou šíleně špinaví a bez střechy kam jim zatýká samozřejmě. Je mu je to jedno. Ten v tom nevidí nic špatného. Ale těch psů za domem je víc. Samo xpitbul